Hopp til hovedinnhold

Pilotprosjektet «Nettverk for Bærekraftig handel»

butikkledere sammen med ordføreren

Et samarbeid mellom Virke, Handel og kontor, og Galleriet.

Bærekraft er viktigere enn noen gang. For å kunne bevare planeten må alle som har mulighet gjøre sin del. Handelsbransjen er intet unntak, og er en bransje som virkelig har et uoppfylt potensialt til snu seg rundt og gjennomføre bedre og flere praksiser. Utfordringen er bare «Hva kan vi gjøre og hvordan»?

Virke og LO har nå utarbeidet metoder sammen med det digitale verktøyet «DittSpor.no» som kan bidra til å gi bransjen verktøyene til å planlegge og gjennomføre tiltak. Disse ble testet ut i pilotprosjektet «Nettverk for Bærekraftig handel» ­– et samarbeid mellom Virke, Handel og kontor, og Galleriet.

Prosjektet ble delt i tre, hvorav Galleriet i Bergen ble en naturlig deltager i første del. Galleriet har lenge hatt et bærekraftfokus, men ønsket å gå mye mer proaktivt til verks, og inspirere hele senteret til å strekke seg lenger for bærekraft. Pilotprosjektet ble den perfekte arena for å gjøre nettopp dette.

Prosjektet ble gjennomført med totalt fire halvdagsseminarer.

Det innledende temaet var «Hva er bærekraft egentlig?» hvor blant annet FNs 17 bærekraftsmål ble diskutert. Deretter ble fokuset rettet mot egen drift. Driftssjef Renato holdt et godt innlegg og avsluttet med spennende omvisning i Galleriets ventilasjonsanlegg.

Deretter hadde Svanemerket en gjennomgang av de ulike sertifiseringene innenfor handelsbransjen.

Det neste temaet på agendaen var leverandører og vareutvalg. Diskusjoner som ble viktige handlet om miljøvennlige produkter og om de faktisk er så bra som vi tror. Her holdt Andreas Feet et inspirerende innlegg om klesproduksjonens muligheter og fallgruver. Butikkansatte hadde med seg produkteksempler, som de selv mente var best og verst innen bærekraft. Dette resulterte i en engasjert diskusjon, hvor mange overraskende og opplysende fakta kom på bordet.

Sirkulære forretningsmodeller var det siste og kanskje viktigste temaet på agendaen. Hanne Wetland holdt først et foredrag om temaet. Dette ble inspirasjon til diskusjon om produkter og materialer i sammenheng med økt sirkularitet. Deretter fikk deltagerne jobbe med økt kundeverdi innen tjenesteutvikling og hvordan man bygger og bruker nettverk. Til slutt jobbet hver butikk med å finne tiltak eller aktiviteter de ønsket å jobbe med videre. Det hele ble registrert ned i den digitale løsningen DittSpor.no

Her er noen få av ideene som kom frem i løpet av samlingen

  • Merking av bærekraftige produkt. En enklere merkeordning á la nøkkelhull, som være lik i alle butikkene på senteret.
  • Utleie av kjoler og dresser, siden de ofte kun brukes til spesielle anledninger.
  • Flere ønsket reparasjon/verksted/skredder i Galleriet, felles for alle butikker.
  • Minske pappforbruk ved vareleveranser og i stedet bruke plastkasser som kan gjenbrukes i åresvis.
  • Alle var enig i å samarbeide og dele mer!

Vi avsluttet med en oppsummering om hvordan det hadde vært å være med, og diplom ble utdelt til deltakerne sammen med en flott gave fra Galleriet; middag for 2 på en av senterets restauranter.

Pilotprosjektet som var det første ut av 3, avsluttet 8.mars. Nå skal en forsker fra Markedsøkonomisk analyse intervjue deltakerne og lage en rapport fra piloten, før de samler kjedeledelser til en samling om hva vi kom frem til. Men, reisen er ikke slutt. Dette er starten på Galleriets fokus på bærekraftig handel. Blant annet vil det ved hver butikkledersamling fremover, løftes opp ett tema med foredrag og diskusjon rundt.

Ingen kommentarer enda.

Legg igjen en kommentar