Hopp til hovedinnhold

Norges beste kjøpesenter 2022

Team Galleriet som mottar prisen

Team Galleriet med senterleder Hågen Solheim, markedskoordinator Maria Strandenes, driftssjef Renato Bonafede og eiendomssjef Renate Iversen. Geir Hovden var dessverre ikke til stede.

I en svært jevn finale ble Galleriet i Bergen kåret til Årets kjøpesenter 2022, den aller gjeveste prisen på Kjøpesenterkonferansen. Finalen fant sted torsdag kveld i Oslo, og Galleriet var finalist sammen med Lagunen Storsenter – Bergen, og Strømmen Storsenter – Strømmen.

Kriterier for Årets kjøpesenter

  1. Markedsføring, markedsaktiviteter, internmarkedsføring og markedstilpasning
  2. Organisering, internkontroll, egen drift
  3. Butikkmiks, utvikling av nye konsepter, utvikling av senteret
  4. Økonomisk status og utvikling, nøkkeltall
  5. Arkitektur, arealutnyttelse, tilgjengelighet. fasader
  6. Miljøbevissthet, energi, avfall, internt/eksternt

Under ser dere juryens begrunnelse:

Konkurransen om bransjens gjeveste pris har aldri vært jevnere. Vi må få takke alle som deltok for solid gjennomførte søknader. Juryen har etter grundig vurdering likevel kommet frem til en enstemmig konklusjon.


Senteret har vært gjennom en omfattende oppgradering av en kompleks bygningsmasse, og har gjennom denne prosessen skapt sin egen og tydelige profil. Fra tak til gulv er det kvalitet, og belysningen imponerer. Nye og unike konsepter, sammen med kjente og etablerte aktører, bidrar til en god butikkmiks.

Med et jordnært forhold til sitt nedslagsfelt løftes arkitekturen frem som en integrert del av markedsføringen. Bygget brukes aktivt som kanal for sanselige opplevelser, aktiviteter og kampanjer. Målgruppen er tydelig definert, og kommunikasjonen tydelig rettet mot disse.

Senterets drift overbeviser med energieffektivitet og bærekraft. Det vises solid sosialt engasjement gjennom praktisk integreringsarbeid. Der fysiske rammer setter naturlige begrensninger er det gjennom tematisering tilrettelagt for trivsel i hverdagen for de ansatte.

I et krevende konkurransebilde, og med lokale utfordringer, har senteret oppnådd solide økonomiske resultater.

Den imponerende forvandlingen fremstår som et resultat av iherdig innsats, et boblende engasjement og en sterk tro på eget produkt. Norsk Kjøpesenterforening gratulerer Galleriet som vinner av Årets Kjøpesenter 2022

Senterleder Hågen Solheim synes også at det er morsomt at to av tre nominerte er fra Bergen.

– Et bydelssenter som har utvidet kraftig – Lagunen – og oss selv som ligger midt i sentrum som ikke har mulighet for utvidelse.

Galleriet eies av DNB Liv og driftes av DNB Næringseiendom. Kjøpesenteret har over 70 butikker og spisesteder fordelt over syv etasjer.

Vinduer med eikespiler

Vinduene med eikespiler som ble reetablert ut mot Torgalmenningen kostet kr 130.000 pr stk. Mer lys inn øker trivselen til butikkansatte og kunder. Foto: Nils Vanebo.

– Med DNB som eier tenker vi helhetlig og langsiktig. Gjennom innsikts- og kundeanalyser fant vi områder hvor vi klart hadde forbedringspotensiale. I hovedsak gjaldt det atmosfæren, fremkommeligheten og butikkmiksen. Her kunne vi bli bedre, erkjenner Hågen Solheim.

Tiltak ble iverksatt og betydelige investeringer gjort. Et stort ombyggingsprosjekt ble gjennomført før pandemien. Senteret fikk en lunere atmosfære med mørkere farger og mer treverk.

Interiørbilde fra Galleriet

Takvinduene på Galleriet styres automatisk for å regulere luft og temperatur.

Bedre butikkmiks og møteplasser

– I tillegg ble lokaler delt opp slik at det ble flere butikker. Det ga oss en bedre butikkmiks, sier Solheim.

Senteret har oppnådd en fin blanding av lokale drivere og nasjonale kjeder.

Videre bygget de et restauranthjørne ved hovedinngangen fra Torgalmenningen som har vist seg som populært. Møteplasser er blitt mer populært etter pandemien.

– Vi har gjort mye riktig. Det så vi i fjor. Da kom folk tilbake til sentrum, hvor sentrene led mest i pandemien, sier senterlederen.

I fjor fikk Galleriet 24% vekst i trafikken og 18,5% vekst i omsetningen. Omsetningen passerte én milliard NOK for første gang.

 

Fra en av de fire samlingene i pilotprosjektet «Nettverk for bærekraftig handel». Kunnskap bygges og erfaringer deles. Både internt på senteret og mellom kjøpesentre. Prosjektet

 

Så tidlig som i 2011 etablerte Galleriet sitt fancy «bossrom» Subwaste, inspirert av Londons undergrunn. Prosjektet fikk fyldig medieomtale så vel nasjonalt som internasjonalt.

pilotprosjet med Virke der butikkledere deltok.

Bærekraft i en årrekke

På Kjøpesenterkonferansen fjor – avholdt i Bergen – var Galleriet finalist for Bærekraftprisen. Senteret har gjennom en årrekke jobbet aktivt med bærekrafttiltak.

Takvinduer og inngangsdører i fellesarealet styres systematisk for å gi naturlig frisk luft og redusert bruk av ventilasjonsanlegg.

Allerede i 2011 lanserte Galleriet prosjektet Subwaste. Med det var de tidlig ute i den norske kjøpesenterbransjen. «Landets kuleste avfallsrom» ble det utropt som. Galleriet mottok en rekke priser, også internasjonalt.

Subwaste Galleriets søppelrom

Siden høsten 2021 har Galleriet deltatt i pilotprosjektet «Nettverk for bærekraftig handel» som bygger på erkjennelsen av at også kjøpesentre står foran en stor utfordring når det gjelder bærekraft.

pilotprosjet med Virke der butikkledere deltok.

Formålet med prosjektet er å bygge kunnskap og lære av hverandre. Ni kjeder med butikker på Galleriet har vært med i prosjektet. Fra hver butikk har tillitsvalgt og butikksjef deltatt.

Det ble arrangert fire bærekraftsamlinger med fokus på energibruk, avfallshåndtering og sirkulærøkonomi. Temaer har vært:

– egen drift, energi og avfall

– leverandører og vareutvalg

– innkjøp og sortiment

– sirkulærøkonomi og miljømerkede produkter

Den opparbeidede kunnskapen og erfaringene skal samles i en sluttrapport som skal offentliggjøres. For oss på Galleriet fortsetter fokuset på bærekraft, og dette er et viktig tema som taes opp på hver samling vi har for butikklederne våre.

 

, , , , ,

Ingen kommentarer enda.

Legg igjen en kommentar