Hopp til hovedinnhold

Luciadagen

I dag er det Luciadagen, som er den hellige Lucias minnedag. I følge legenden led Lucia martyrdøden under kristendomsforfølgelsene i Romerriket tidlig på 300-tallet. 1700 år senere feires hun fremdeles som helgen i katolske land. I Norden er feiringen blandet sammen med den gamle norrøne lussitradisjonen.

Opphavet og forbildet til dagens luciafeiring kan komme fra flere steder. I tillegg til martyren og helgenen Lucia og den nordiske vetten Lussi, mener noen forskere at hun er inspirert av den tyske Christkindchen (Christkindlein) – en hvitkledd jente med papirkrone og brennende vokslys på hodet. Nå feirer man stortsett Lucia i barnehager og skoler med Luciatog og levende lys. Mange baker også Lussekatter i dag. Om du ikke er så glad i å bake – eller har tid til det i førjulsstria, kjøp med deg noen deilige lussekatter fra BIT. Du finner de i disken i dag – og her på Galleriet lukter det herlig av nybakte lussekatter.

Lussekatter i disken hos BIT

Fra gammelt av regnet man natten 13. desember som den lengste natten i året. Det var natten da man måtte brenne lys natten gjennom og minst én i huset måtte våke for å holde vettene unna. Denne natten kunne dyrene snakke og vann kunne forvandles til vin. Unge piker kunne få se sin fremtidige ektemake dersom de fastet og tusser og troll dro fra hus til hus og passet på at alt var klart til jul. Var det ikke det, kunne åsgårdsreia gjøre hærverk.

«Visste du at…»

… Luciadagen trolig er en blanding av en førkristen hyllest til lyset (luc som betyr lys), og feiring av den kristne helgenen Santa Lucia?

… i Norden trodde man at natten til 13.desember var en veldig mørk og farlig natt. Derfor ble natten kalt Lussinatt etter Lucifer, og ikke Lucia?

… ifølge den gamle julianske kalenderen var faktisk Lussinatt årets lengste og mørkeste natt?

… og at Lucia først kommer når Lussinatten er over og hun stiger over tersklene med lys i håret og jager mørket bort?

… den hvite Lucia-drakten er til minne om den hvite kjortelen Lucia bar da hun skulle brennes på bålet?

… Luciasangen opprinnelig kommer fra Napoli i Italia?

…. og at sangen egentlig ikke har noe med den kristne helgenen Santa Lucia å gjøre?

Teksten til Lucia-sangen

Svart senker natten seg i stall og stuer
Solen har gått sin vei, skyggene truer
Inn i vårt mørke hus stiger med tente lys
Sankta Lucia, Sankta Lucia

Natten er mørk og stum. Med ett det suser
I alle tyste rom som vinger bruser
Se på vår terskel står, hvitkledd med lys i hår
Sankta Lucia, Sankta Lucia

Kilde: tine.no Her finner du også oppskriften til Lussekatter dersom du vil bake de selv. Om du ikke er en baker kan du kjøpe store, saftige og smakfulle lussekatter hos BIT.

 

Ingen kommentarer enda.

Legg igjen en kommentar