Hopp til hovedinnhold

Halloween

I dag er det årets skumleste kveld – Halloween. Men vet vi egentlig hvorfor denne skikken kommer fra?

Den amerikanske feiringa av halloween stammer fra den katolske allehelgensdagen som igjen har trekk fra flere hedenske høstfester, blant annet den romerske festivalen for Pomona og kelternes fest for dødsguden Samhain. I protestantiske land sluttet allehelgensdag etter hvert å være helligdag (i Norge skjedde dette i 1770. I USA fikk feiringen sitt moderne uttrykk på slutten av 1800-tallet). Noen tradisjoner som hadde overlevd lenge i Irland, kom til USA med irske immigranter.

Den moderne feiringen av halloween varierer fra land til land, mellom ulike religiøse grupper og i forskjellige miljøer. Amerikanske barn markerer kvelden ved å kle seg ut og gå fra hus til hus og be om godteri. Dette heter «Trick or Treat» da man spør ved husene om man ønsker å gi godteri eller om barna skal utføre rampestreker. En variasjon av halloween er Punkie Night, som feires den siste torsdagen i oktober i landsbyen Hinton St. George i provinsen Somerset i England.

For satanister og hekser har halloween vært feiring av døden og starten på heksenes år. Den markerer starten på død og ødeleggelse som assosieres med vinteren. På denne tiden er kraften fra underverdenen sluppet fri, og ånder skal være løslatt for å fare rundt på jorden. Denne tiden skal være den gunstigste for å kontakte ånder.

Vanlige halloween-figurer i moderne populærkultur er spøkelser, levende beinrangler, hekser, zombier, demoner, røde smådjevler, svarte katter, edderkopper og vampyrer, så vel som litterære figurer som Dracula og Frankensteins monster. Det er også vanlig å bruke enkelte symboler for høst og frøde i halloween-feiringen. Det gjelder særlig gresskar, helst med utskåret ansikt, og fugleskremsler, som representerer både jordbruk og det levende døde. Svart og orange er blitt typiske halloween-farger og står for henholdsvis «natt og mørke makter» samt «gresskar og markens grøde».

Oppskrift på halloween kaker

200 g usaltet smør (romtemperert)

100 g sukker
ca. 300 g hvetemel
1 stort egg
1 ts bakepulver
1 ts vaniljeekstrakt (eller vaniljesukker)
Smør og sukker vispes hvitt.
Tilsett egget og vaniljeekstrakt.
Tilsett så melet med bakepulver og evt. vaniljesukker, litt av gangen.
Eltes til deigen slipper kantene i bollen.
Pakkes i plast og legges i kjøleskapet i 2 timer.

Del så deigen i to, og bland inn kakao i ene halvdelen og orange fargepasta i den andre.

To og to legges sammen, med frosting i midten.
Halvparten av kakene skjæres det ansikt på før steking.
Kjevles ut og stikk ut figurer med kakeformer.
Stekes 180 grader i 8-12 min.
Avskjøles på rist.
Pyntes med farget glasur
(bruk sprøyte-poser eller vanlige plastposer som du klipper hull i).
Dette er en super oppskrift som kan brukes til mange anledninger. Alle ingredienser fåes hos Lerøy Mat.
Dekor og bakeredskap finner du hos Kitch`n, Christiania GlasMagasin eller Tilbords.
Happy Halloween!!!!!!!!!!

 

, ,

Ingen kommentarer enda.

Legg igjen en kommentar