Hopp til hovedinnhold

Sommerens boktips

Sommeren er på visitt til Bergen og bøker må til for både store og små. Det er en tid hvor anbefalingene sitter tett og kundene er skikkelig sugne på å fylle bil, koffert og ransel med bøker.

En roman som virkelig satt spor i vår var Et land i grålysningen (The given day) av Dennis Lehane. Det er en historisk roman som gjør deg klokere samtidig som den er like spennende skrevet som en thriller av klasse. Et land i grålysningen er en rå og usminket roman fra amerikas unge år, og forteller historien om noen av de episodene som var med på å forme landet. Persongalleriet er utrolig godt sammensatt og inneholder helt uforglemmelige karakterer. Når man leser boken kan man også trekke paralleller til dagens USA. Det er opplysende, interessant, uhyggelig og svært godt skrevet. Dennis Lehane er en av manusforfatterne fra The Wire, og det er den samme detaljrikdommen som preger denne romanen.


Det er med skam jeg bekjenner at jeg ikke hadde lest Joyce Carol Oates før i år. Selv på uttallige oppfordringer fra kolleger. Nå har jeg gjort det, og hvis ikke alle andre gjør det går samtlige glipp av en av de beste romanforfatterne i vår tid. Det som er flott er at Pax forlag har utgitt en av bøkene hennes i pocket i år: Niagara (The falls). Alle som har handlet hos Norli Galleriet denne våren har blitt gjort oppmerksom på denne boken. I denne romanen spiller både det mytiske og det konkrete rundt Niagara en viktig rolle. Morgenen etter bryllupet går brudgommen bort til fossen og hopper over gjerdet. Denne hendelsen blir selvfølgelig svært opprivende for den unge bruden, Ariah, som i dagene under søket etter ektemannen får betegnelsen ’enkebruden av fossen’. I denne boken følger vi Ariah fra bryllupsdagen og gjennom hennes videre liv som sterkt preges av hendelsene ved fossen. Det er en bok det er helt umulig å ikke bli grepet av, det er intelligent, og det er stor litteratur. Jeg håper Pax utgir flere av bøkene hennes på nytt.

For de som dras mot det dystre og melankolske – også om sommeren – er det mye bra å velge mellom. Endelig har Gyldendal gitt ut Blodmeridianen (Blood Meridian) av Cormac McCarthy på norsk! Dette er ikke litteratur for sarte sjeler, men det er litteratur som står seg i generasjoner. Denne boken er forfatterens femte bok og ble utgitt i 1985. Grunnet arkaisk språk, og muligens andre hindringer, har ikke boken blitt oversatt før nå. For de som har lest andre av McCarthys bøker vet man at det er uhyggelig, voldelig og skremmende. Likevel skriver han så godt at man nesten føler en avhengighet for dette grusomme. Blodmeridianen forteller historien om en tenåring som rømmer hjemmefra og slår seg sammen med en morderisk bande, Glanton-gjengen. Denne gjengen er basert på faktiske personer og hendelser som var en fryktet realitet på grensen mellom Texas og Mexico på 1850-tallet. Det er vel ikke usannsynlig at McCarthy skulle få nobelprisen i litteratur, så det er bare å lese seg opp.


En norsk forfatter som faktisk har blitt sammenlignet med McCarthy er Jan Roar Leikvoll. Hans debutbok Eit vintereventyr er nettopp kommet ut i en ny pocketserie på Samlaget. Bokens handling utspiller seg i en arbeidsleir i et svært rått miljø. Hovedpersonen lengter likevel etter ømhet og å bli elsket. Det er en vanskelig bok å lese. Den går i dypet av de verste menneskelige handlinger og gjør deg som leser opprørt og frustrert. Samtidig er det små glimt av håp som gjør at man leser videre selv om det nødvendigvis ikke vil ende godt. Dette er en bok som krever mye av leseren. Det er en vannvittig debut og jeg håper mange nye lesere vil oppdage Leikvoll. I hans siste bok Fiolinane skriver han også i denne dystre sjangeren.

For de yngre leserne er det mye å velge mellom. Det er også tydelig at når de velger bøker selv har de svært tydelige preferanser på hva de vil lese. Mange ungdommer leser mye engelsk og er godt oppdatert. Det kan være lurt å ta ungdommene med i bokhandelen for å velge bøker.

Det vil i overskuelig fremtid være vanskelig å komme unna Twilight-serien. For mange er dette også en inngangsport til å lese bøker. Den siste boken fra Stephenie Meyer vil være kjærkommen for mange fans i sommer. Noen av ungdommene vil gjerne lese videre om samme tema. Da kan Vampire-academy være en bra fortsettelse. For de som er litt eldre kan den svenske forfatteren John Ajvide Lindquists bøker være aktuelle. Både fordi de har noe av det overnaturlige ved seg, men også fordi det er veldig godt skrevet. Jeg anbefaler å begynne med La den rette komme inn.

 
Rick Riordan har skrevet bøkene om Percy Jackson som har rukket å bli veldig populære. Percy Jackson og Lyntyven er den første i serien, som kan sammenlignes med Harry Potter-bøkene. Percy Jackson er halvt menneske og halvt gresk gud. Han er en urokråke på skolen som plutselig oppdager at de greske gudene i historiebøkene blir litt vel levende. En stor suksess i hele verden.

 En av årets sommerbøker for jenter er Perfekt kjemi av Simone Elkeles. Den søte, skoleflinke og skikkelige Brittany blir kjæreste med skolen ugangskråke. Alex er skolens ugangskråke og inngår et veddemål med sine kamerater om at han skal klare å forføre Brittany. Boken er skrevet slik at leseren blir kjent med begge hovedpersonene og hva de tenker. Det er en moderne West Side-story for dagens unge.


For de aller yngste leserne er det opp til foreldre og andre slektninger å bestemme hva de skal ha med i vognen eller i sekken. Jeg anbefaler serien om Veslefanten, Makkus og Kanina. I disse bøkene er både bursdag, vær, soving og mat tema. Forfatter og illustratør Camilla Lundsten har laget veldig fargerike og morsomme bøker for de aller minste. Endelig regn! er kanskje årets sommerbok?

Sommerens boktips fra Sylvia på Norli

Ingen kommentarer enda.

Legg igjen en kommentar