Hopp til hovedinnhold

Vær varsom i påskesola

Etter en lang og mørk vinter er solen endelig tilbake. For mange er påsken en gylden anledning til å nyte noen soltimer, enten det er på fjellet, i sydligere strøk eller hjemme på terrassen. Ikke glem å beskytte deg, huden er sart og sola er sterk!   

Vinterblek hud blir lett brent og trenger tid til å venne seg til solen. Solforbrenning og for mye soling er de viktigste årsakene til hudkreft. I tillegg framskyndes hudens aldringstegn, slik som rynker og pigmentflekker. Risikoen for å bli brent avhenger av hudtypen din og hvor sterk UV-strålingen er der du skal oppholde deg.  

Sjekk UV-varselet der du er

Styrken på UV-strålingen påvirkes av tykkelsen på ozonlaget, skylag, tidspunkt på dagen (solhøyde) og snø. Faktisk så er det slik at på en solskinnsdag i påsken med nysnø, kan det være like høy UV-indeks som midt på sommeren ved sjøen. Sjekk UV-indeksen for ditt reisemål slik at du kan beskytte deg mot solen på best mulig måte.

Velg solbeskyttelse tilpasset din hudtype

Lys, nordisk hud tåler mindre UV-stråling enn mørkere hud. Bruk solfaktor tilpasset din hudtype. Høy faktor til lys hud, medium til høy faktor dersom du har mørkere hud. Kreftforeningen anbefaler solkrem med minimum faktor 15 dersom huden ikke er beskyttet på annet måte (klær eller skygge).

Barn er ekstra følsomme for sol, og skal derfor alltid bruke høy solfaktor. Husk også solbriller til de små, dette får du kjøpt hos Apotek 1.

Bruk solkrem FØR du blir solbrent! 

Når huden allerede har blitt rød, er det for sent å bruke solkrem. Smør deg derfor med solkremen før du skal i solen. Mange solkremer må også trekke inn i huden en stund før de har full effekt. En god huskeregel er å alltid smøre et godt grunnlag med solkrem om morgenen, minst en halv time før du går ut. Bruk i tillegg solstift med ekstra høy faktor på spesielt utsatte steder som lepper, kinnben og nese. Gjenta innsmøringen ofte for god beskyttelse utover dagen. Bruk en avkjølende after-sunkrem på kvelden for å gi huden ekstra mye fukt etter en lang dag i solen.

Dersom uhellet er ute…

Leste du disse rådene for sent, eller glemte du rett og slett å smøre deg inn med solkrem? En solforbrenning er ubehagelig, huden føles et nummer for liten, er rød og sår. After-sun gele eller aloe-veragele har en avkjølende effekt på huden og lindrer godt. Ved en kraftig solforbrenning eller soleksem kan du forsøke krem eller salve med 1% hydrokortison for å dempe plagene. Det kan ta noen dager før huden har normalisert seg igjen og i denne perioden må huden få ro til å heles. Hold deg unna solen og benytt heller fridagene til å slappe av, løse påskenøtter og spise påskegodt!

Unngå plagsomme munnsår

Blir du ofte plaget av munnsår etter å ha vært i solen? Mye sol kan trigge utbrudd av herpes-virus på leppene. Dette kan du forebygge ved å bruke en leppestift med høy UV-faktor. Kjenner du allerede at munnsåret prikker og svir, kan du begrense utbruddet med middel mot munnsår (for eksempel Antix eller Vectavir). Kremen må påføres med en gang du merker munnsåret for å ha god effekt. Det er derfor lurt å ha kremen liggende klar for å begynne behandlingen så raskt som mulig. Middel mot munnsår fås kjøpt uten resept hos Apotek 1.

Huskeliste til en solrik påskeferie:

  • Solkrem til ansikt
  • Solstift med høy UV-faktor til utsatte områder som nese, ører og kinnben
  • Leppestift med høy UV-faktor
  • Solkrem til kropp
  • After-sun
  • Avkjølende aloe vera gel ved solbrenthet
  • Hydrokortison 1% salve eller krem ved solbrenthet og soleksem
  • Solbriller
  • Middel mot munnsår

Apotek 1 har gode tilbud på solkrem både til kropp og ansikt gjennom hele påsken.

Kilde: Apotek 1 http://www.apotek1.no/raadogtjenester/aktuelt/vaer-varsom-i-paaskesola

Ingen kommentarer enda.

Legg igjen en kommentar