Hopp til hovedinnhold

Planlegg, så slipper du å angre 1. nyttårsdag

20121227-214923.jpg

I dagene etter nyttårsdagen selges det flest angrepiller gjennom hele året. Det viser statistikk fra Apotek 1. – Angrepillen er ikke et prevensjonsmiddel, men skal kun brukes i nødstilfeller, opplyser Eli Bjørke Hellerslien, apoteker hos Apotek 1 Galleriet i Bergen.

Så langt i 2012 er det solgt 54.000 pakker med angrepiller i Apotek 1 sine utsalg. Det tilsvarer rundt 1.200 pakninger i uken. I nyttårsaftenuken ved inngangen til 2012 ble det solgt 1.450 pakker med angrepiller. Sammen med 18. mai topper det statistikken gjennom året. Søndager og mandager er jevnt over de mest populære dagene for salget av angrepillen. Det er derfor all grunn til å tro at salget relateres til fest.

– Angrepillen er ingenting mer enn en nødløsning, og er definitivt ikke et anbefalt prevensjonsmiddel. Den kan brukes om man er usikker på om prevensjonen har sviktet, eller dersom man ved enkelttilfeller har hatt ubeskyttet sex. Uansett beskytter den ikke mot kjønnssykdommer, så det beste er å ha med kondomet som en del av festforberedelsene, sier Eli..

En god trøst, er at salg av kondomer følger samme salgsmønster som angrepillene. Det er derfor grunn til å tro at mange faktisk er flinke til å planlegge før kvelden ender til sengs. Apotek 1 erfarer like fullt at det er jentene som kjøper angrepiller, mens guttene står for kondomer. Det ønsker de å gjøre noe med.

– Jentene bør i like stor grad som guttene ta ansvaret for forberedelsene, kondomer er en naturlig del av et aktivt sexliv, sier Eli. Kondomer bør være en like naturlig å ha i partyvesken som «laibisen».

Skal det først glippe, kan angrepillen være et godt alternativ. Pillen må tas innen 72 timer etter ubeskyttet samleie, og hindrer eggløsning samt et eventuelt befruktet egg i å feste seg i livmorslimhinnen. Jo tidligere pillen tas, jo sikrere er effekten.

,

Ingen kommentarer enda.

Legg igjen en kommentar